Skip to main content

Covid-19 info

På JT Alpinresor tar vi alltid resenärernas säkerhet på största allvar och följer alltid myndigheternas rekommendationer, både hemma och i de länder vi reser till. 

Norge
För att komma in i Norge och åka med våra bussar gäller följande:
- Du skall vara fullvaccinerad. För att klassas som fullvaccinerad i Norge efter 1 februari får det inte passerat mer än 270 dagar (ca 9 månader) sedan den andra vaccindos för att ditt covidbevis ska vara giltigt. Efter tredje dosen förlängs giltighetstiden.
- Du skall kunna uppvisa EU´s digitala covidbevis
- Från och med 26 november måste alla resenärer som är äldre än 16 år registrera sin inresa digitalt. Inreseregistreringen kan göras först när det är mindre än 72 timmar till gränspassage. Registrering gör ni här
- Alla resande, oavsett vaccinationsstatus måste sedan den 3 december testa sig på gränsen. Om teststation ej finns vid gränspassagen ska test tas senast inom 24h efter ankomst. Packa därför alltid med antigen självtest samt munskydd.

Nya nationella råd och rekommendationer om avstånd och sociala kontakter.
*Alla ska hålla 1 meters avstånd till andra än sitt eget sällskap. 
*Munskydd gäller alltid där det inte är möjligt att hålla avstånd. Det gäller i butiker, restauranger mm
*Restauranger kommer endast att ha servering vid bordet, med 1 meters avstånd mellan sällskapen i lokalen. Försäljning av alkohol slutar att serveras 23.00. Ni kommer att få registrera er vid ankomst till restaurangen.

Reglerna för inresa kan ändras kort tid före avresa. Därför kräver vi att alla våra gäster som idag är berättigade till vaccinering, ska vara fullvaccinerade och skall kunna uppvisa EU´s digitala covidbevis. Detta inkluderar även ungdomar 12–18 år.
Barn under 12 som ännu inte erbjudits vaccin får åka med, men bör lämpligen testas innan avresa för att förhindra att man måste kliva av vid gränsen.

Skulle man ha barn som visar positivt vid gränsen är det resenärens ansvar att på egen hand ta sig hem.
Force majeure tillämpas ej om du nekas inträde vid norska gränsen eller tvingas till karantän. JT Alpinresor kommer inte att stå för kostnad eller återbetalning.

Italien
Från och med torsdagen den 16 december har italienska myndigheter infört krav för samtliga inresande i Italien (samt Schweiz, som vi även passerar) att kunna uppvisa ett negativt covid-test. Detta gäller även innehavare av EU:s digitala covid-certifikat utfärdat efter vaccination eller friskförklaring. Negativt antigen-test får vid inresa i Italien inte vara äldre än 24 timmar, PCR-test får vid inresa i Italien inte vara äldre än 48 timmar.

Barn under 6 år är undantagna från kraven på testning före avresan. De är också undantagna från självisolering om den förälder som reser med dem innehar ett EU-intyg om covid-19 (EUDCC) med bevis på fullständig vaccinering eller återhämtning.
Barn som är 6 år eller äldre ska uppvisa ett test före avresan. De är undantagna från självisolering om den förälder som reser med dem har ett EUDCC med bevis på fullständig vaccinering eller återhämtning.
Personer över 12 år måste uppvisa covid-19 digital vaccinationspass (vaccination, testbevis) för att få tillgång till vissa tjänster såsom att vistas på offentliga inomhusplatser som restauranger och caféer.

Inomhus såsom i liftar, restauranger och affärer skall munskydd användas. I övriga miljöer är det säkerhetsavstånd på 1m som gäller. Barn under 6år behöver inte bära munskydd.

Samtliga personer som reser in i Italien från annat land måste, innan inresa i Italien, fylla i det digitala formuläret EU Digital Passenger Locator Form (dPLF). Alternativt är det möjligt att fylla i formuläret i pappersformat, ladda ner blanketten här.

Covidbeviset är giltigt 6 månader efter dos två, om det passerat mer än 6 månader sen dos två krävs dos tre för att covidbeviset ska vara giltigt. (reduktionen från 9 till 6 månader gäller from och med 1/2 2022)

Inreser regler Italien
Lokala restriktioner i Italien
Mer information om Livigno och covidinformation 

Österrike
Från och med 20 december 2021 gäller följande inreseregler från Sverige till Österrike:

Inresa utan karantän är möjlig med vaccineringsintyg eller tillfrisknandeintyg (Covidbevis) PLUS ett giltigt negativt PCR-test (högst 72 timmar gammalt) ELLER vaccineringsintyg där påfyllnadsdosen (dos tre), den så kallade boostern gjorts.

Efter den lockdown som avslutades i mitten av december gäller åter den så kallade 2-G-regeln ("vaccinerad eller tillfrisknad") i Österrike, liksom krav på att använda FFP2-mask på olika platser inomhus.
Det här gäller:

* 2-G regeln ("vaccinerad, tillfrisknad") gäller på alla typer av inkvarteringar (hotell, lägenhet osv), restauranger, fritids- och idrottsanläggningar, inom kultur (teater, bio osv), julmarknader och i linbanor (gondolliftar)
* Coronatester av alla slag (både PCR- och antigentester) är inte längre giltiga.
* Krav på FFP2-mask gäller på alla offentliga platser inomhus. På restauranger ska en FFP2-mask bäras från och till bordet och på hotell på allmänna platser inomhus.
* Giltighetstiden för vaccinationsintyg har förkortats till nio månader efter andra sprutan (tidigare 12 månader). Därefter krävs ytterligare en dos (vanligtvis den tredje) för att få ett giltigt intyg. Den tredje dosen är giltig 360 dagar. Obs! Endosvaccinet från Johnson & Johnson är endast giltigt fram till den 3 januari 2022, därefter krävs en ny dos.
* Barn under tolv år behöver för närvarande inte visa upp något bevis. Denna regel kan komma att ändras. 

Kabinliftar (gondoler)
FFP2-mask är obligatorisk
* 2-G regeln (vaccinerad eller tillfrisknad) tillämpas - uppvisande av intyg vid köp av liftkort

Afterski
2-G regeln (vaccinerad eller tillfrisknad) tillämpas

Lokala restriktioner
Restriktionerna skiljer sig åt mellan de olika förbundsländerna. Läs mer här

Svar på de vanligaste frågorna
Kommer min resa att bli av?
Utrikesdepartementet har som ansvar att bestämma var det är säkert att resa. Om UD avråder från en särskild region dit vi har resor kommer vi att ställa in den planerade resan och kontakta bokade resenärer med mer information.

Vad kan jag göra om jag ska ut och resa?
Vi rekommenderar alltid att du som resenär inför en resa ser över din hemförsäkring, eventuell reseförsäkring och dess villkor som gäller om en olycka eller sjukdom skulle uppstå.

Jag vill avboka min resa, vad gäller?
När du bokar en paketresa med oss är du skyddad av paketreselagen. Det innebär att vi följer myndigheters beslut och agerar därefter. Om vi ställer in en resa kommer vi kontakta bokningsansvarig och återbetala resa. I övriga fall gäller ordinarie avbokningsregler som återfinns under våra resevillkor. Se över dina försäkringar gällande regler av avbeställning av resor.

Tänk på att det krävs att vuxna är fullvaccinerade samt innehar Covidbevis.

För din trygghet har vi upprättat följande riktlinjer:

  • Vi ber våra gäster att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Håll minst 1 meters avstånd till personer utanför ert sällskap.
  • Tvätta händerna ofta och undvik att beröra ansiktet. På våra bussar finns det tillgång till handsprit. När tillfälle ges, tvätta händerna med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder. Myndigheterna rekommenderar att man har fokus på handhygien oavsett vart man reser eftersom det är det mest effektiva sättet att begränsa risken för smitta och spridning. Det en god idé att ta med en par flaskor handsprit på resan och använda dem lite oftare än du kanske annars hade gjort. 
  • Nys och hosta i armvecket.
  • Stanna hemma om du varit i ett riskområde eller om du varit i kontakt med någon som testats positivt för Covid-19.
  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld, har hosta, feber eller vid andra influensasymptom.
  • Undvik större folksamlingar.

Uppdaterat 2022-01-05

Fritextsökning
Resekalender
27/1Rådyrlia, 10 bäddarfrån 3 665:-
27/1Staven A, 6 bäddarfrån 3 240:-
27/1Staven B, 9 bäddarfrån 3 126:-
27/1Stavtaket D, 6 bäddarfrån 3 297:-
27/1Alpin Apartment A, 2-4 bäddarfrån 3 168:-
Kontakta oss
Guide tlf. 1:
0725 25 59 89
Guide tlf. 2:
0725 25 59 50
Jour nr.:
0733 47 77 00
Adress:
JT Alpinresor
556384-1401
Röke 4107
282 93 RÖKE
Org nr:
556384-1401