Skip to main content

Covid-19 info

På JT Alpinresor tar vi alltid resenärernas säkerhet på största allvar och följer alltid myndigheternas rekommendationer, både hemma och i de länder vi reser till. 

Norge
Samtliga restriktioner anknutna till coronapandemin och inresa till Norge har upphävts från och med 12 februari 2022. Nu gäller samma regler för inresa som före pandemin. 

Regler om uppvisande av covidbevis, testning på gränsen och inreseregistrering är borttaget. Rekommendationer om att hålla 1m avstånd och munskydd är borttaget. Restauranger och afterski är öppna utan restriktioner om avstånd och begränsningar.  

Italien

Nya restriktioner för inresa i Italien från annat Schengenland från och med 1 februari 2022
Resande från annat Schengenland (utan att vistelse eller transitering i ett land utanför Schengenområdet ägt rum under de senaste 14 dagarna) tillåts inresa i Italien när ett giltigt europeiskt covid-certifikat "Green Pass" kan uppvisas. Certifikatets giltighetstid för inresa i Italien från utlandet är 9 månader efter slutförd vaccinationscykel.

Krav om att uppvisa negativt pcr-test vid inresa upphör för vuxna om man kan uppvisa att man är fullvaccinerad med minst 2 doser och det ej är äldre än 9 månader. 

Vad gäller nationella restriktioner och certifikatets giltighetstid under själva vistelsen inom Italien.
För att få tillgång till att besöka restauranger, hotell, liftar, butiker, använda sig av transporter osv så ska man ha ett så kallat "Reinforced green pass" vilket betyder att fram till 31 mars får vaccinationspasset inte vara äldre än 6 månader.

Barn under 6 år är undantagna från kraven på testning före avresan. De är också undantagna från självisolering om den förälder som reser med dem innehar ett EU-intyg om covid-19 (EUDCC) med bevis på fullständig vaccinering eller återhämtning.
Barn som är 6 år eller äldre ska uppvisa ett test före avresan. De är undantagna från självisolering om den förälder som reser med dem har ett EUDCC med bevis på fullständig vaccinering eller återhämtning.
Personer över 12 år måste uppvisa covid-19 digital vaccinationspass (vaccination, testbevis) för att få tillgång till vissa tjänster såsom att vistas på offentliga inomhusplatser som restauranger och caféer.

Inomhus såsom i liftar, restauranger och affärer skall munskydd användas. I övriga miljöer är det säkerhetsavstånd på 1m som gäller. Barn under 6år behöver inte bära munskydd.

Samtliga personer som reser in i Italien från annat land måste, innan inresa i Italien, fylla i det digitala formuläret EU Digital Passenger Locator Form (dPLF). Alternativt är det möjligt att fylla i formuläret i pappersformat, ladda ner blanketten här.

Covidbeviset är giltigt 6 månader efter dos två, om det passerat mer än 6 månader sen dos två krävs dos tre för att covidbeviset ska vara giltigt. (reduktionen från 9 till 6 månader gäller from och med 1/2 2022)

Inreser regler Italien
Lokala restriktioner i Italien
Mer information om Livigno och covidinformation 

Österrike
Från och med 20 december 2021 gäller följande inreseregler från Sverige till Österrike:

Inresa utan karantän är möjlig med vaccineringsintyg eller tillfrisknandeintyg (Covidbevis) PLUS ett giltigt negativt PCR-test (högst 72 timmar gammalt) ELLER vaccineringsintyg där påfyllnadsdosen (dos tre), den så kallade boostern gjorts.

Efter den lockdown som avslutades i mitten av december gäller åter den så kallade 2-G-regeln ("vaccinerad eller tillfrisknad") i Österrike, liksom krav på att använda FFP2-mask på olika platser inomhus.
Det här gäller:

* 2-G regeln ("vaccinerad, tillfrisknad") gäller på alla typer av inkvarteringar (hotell, lägenhet osv), restauranger, fritids- och idrottsanläggningar, inom kultur (teater, bio osv), julmarknader och i linbanor (gondolliftar)
* Coronatester av alla slag (både PCR- och antigentester) är inte längre giltiga.
* Krav på FFP2-mask gäller på alla offentliga platser inomhus. På restauranger ska en FFP2-mask bäras från och till bordet och på hotell på allmänna platser inomhus.
* Giltighetstiden för vaccinationsintyg har förkortats till nio månader efter andra sprutan (tidigare 12 månader). Därefter krävs ytterligare en dos (vanligtvis den tredje) för att få ett giltigt intyg. Den tredje dosen är giltig 360 dagar. Obs! Endosvaccinet från Johnson & Johnson är endast giltigt fram till den 3 januari 2022, därefter krävs en ny dos.
* Barn under tolv år behöver för närvarande inte visa upp något bevis. Denna regel kan komma att ändras. 

Kabinliftar (gondoler)
FFP2-mask är obligatorisk
* 2-G regeln (vaccinerad eller tillfrisknad) tillämpas - uppvisande av intyg vid köp av liftkort

Afterski
2-G regeln (vaccinerad eller tillfrisknad) tillämpas

Lokala restriktioner
Restriktionerna skiljer sig åt mellan de olika förbundsländerna. Läs mer här

Svar på de vanligaste frågorna
Kommer min resa att bli av?
Utrikesdepartementet har som ansvar att bestämma var det är säkert att resa. Om UD avråder från en särskild region dit vi har resor kommer vi att ställa in den planerade resan och kontakta bokade resenärer med mer information.

Vad kan jag göra om jag ska ut och resa?
Vi rekommenderar alltid att du som resenär inför en resa ser över din hemförsäkring, eventuell reseförsäkring och dess villkor som gäller om en olycka eller sjukdom skulle uppstå.

Jag vill avboka min resa, vad gäller?
När du bokar en paketresa med oss är du skyddad av paketreselagen. Det innebär att vi följer myndigheters beslut och agerar därefter. Om vi ställer in en resa kommer vi kontakta bokningsansvarig och återbetala resa. I övriga fall gäller ordinarie avbokningsregler som återfinns under våra resevillkor. Se över dina försäkringar gällande regler av avbeställning av resor.

Tänk på att det krävs att vuxna är fullvaccinerade samt innehar Covidbevis.

För din trygghet har vi upprättat följande riktlinjer:

  • Vi ber våra gäster att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Håll minst 1 meters avstånd till personer utanför ert sällskap.
  • Tvätta händerna ofta och undvik att beröra ansiktet. På våra bussar finns det tillgång till handsprit. När tillfälle ges, tvätta händerna med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder. Myndigheterna rekommenderar att man har fokus på handhygien oavsett vart man reser eftersom det är det mest effektiva sättet att begränsa risken för smitta och spridning. Det en god idé att ta med en par flaskor handsprit på resan och använda dem lite oftare än du kanske annars hade gjort. 
  • Nys och hosta i armvecket.
  • Stanna hemma om du varit i ett riskområde eller om du varit i kontakt med någon som testats positivt för Covid-19.
  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld, har hosta, feber eller vid andra influensasymptom.
  • Undvik större folksamlingar.

Uppdaterat 2022-01-05

Fritextsökning
Kontakta oss
Guide tlf. 1:
0725 25 59 89
Guide tlf. 2:
0725 25 59 50
Jour nr.:
0733 47 77 00
Adress:
JT Alpinresor
556384-1401
Röke 4107
282 93 RÖKE
Org nr:
556384-1401